Pokazywanie postów oznaczonych etykietą inci. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą inci. Pokaż wszystkie posty

poniedziałek, 24 lutego 2014

Jak czytać skład i datę ważności produktu?

Jest to temat bardzo ważny i zaniedbany przez większość. Część z was nie ma pojęcia jak prawidłowo odczytać datę ważności i co to są za dziwne nazwy po słowie "składniki".

1. Skład jest to spis składników jakich użyto do produkcji kosmetyku. Nazwy są uniwersalne z tzw. spisu INCI (list jest bardzo dużo w internecie wraz z opisami). Podawany jest w kolejności malejącej ilości użytych półproduktów. Na pierwszym miejscy jest zazwyczaj woda (aqua/water) używana jako rozpuszczalnik innych substancji. Następnie są składniki aktywne, których jest najwięcej, aż po śladowe ilości konserwantów, barwników i kompozycji zapachowych.
Podstawowe składniki:

  • woda
  • ekstrakty (wyrażenia ze słowem 'extracts' są z naturalnych skłądników)
  • oleje (wszystkie ze słowem 'oil' są naturalne z wyjątkiem 'mineral oil')
  • barwniki (opisywane za pomocą symboli np. CI12345)
  • kompozycje zapachowe (parfum)
  • konserwanty, zagęszczacze
Składniki są dokładniej opisane tutaj.

2. Data ważności. 
Każdy wie, że należy szukać na opakowaniu oznaczenia daty, jednak nie każdy posiadacz kosmetyków jest świadomy oznaczenia, które informuję o czasie przydatności kosmetyku od daty otwarcia.

Wygląda on tak jak ten powyżej i jest zamieszczony na opakowaniu. Liczba w środku wskazuję ile miesięcy od otwarcia można korzystać z produktu.
Jest to o tyle ważne, gdyż często w drogeriach produkty są już otwarte, mimo, że nie są testerami. Należy zwracać na to uwagę, bo wszystko co miało już kontakt z powietrzem, kurzem, zarazkami, a tym bardziej bakteriami innych ludzi nie jest najlepszym kosmetykiem do stosowania. Dlatego kupujmy oryginalnie zapakowane produkty i nie otwierajmy wszystkich po kolei jakby się mały czymś różnić od testerów lub innych takich samych.

niedziela, 2 lutego 2014

Oleje naturalne cz. 1 (A-K)

Olej andiroba - jest to żółtawy olej roślinny, o gorzkim smaku i lekko orzechowym zapachu otrzymywany z nasion andiroba (carapas guianensis). Zawiera kwas olejowy(46%) i kwas linolowy(20%).
Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, anty-pasożytniczo, przeciwdziała rakowi, malarii, ukąszeniom owadów. Przeznaczony dla skóry wrażliwej i mieszanej. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia

Olej arachidowy - olej roślinny pozyskiwany z orzechów arachidowych (arachis hypogaea). Jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu. Rafinowany olej nie ma prawie w ogóle zapachu. Zawiera kwas linolenowy(13-45%), kwas olejowy(36-72%), kwas palmitynowy(6-16%), kwas stearynowy(1-7%), 1-3% kwas arachinowy (1-3%), kwas behenowy (2-5%), kwas lignocerynowy(1-3%), bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zalecany przy bardzo suchej skórze, skłonnej do łuszczenia się, a także przy egzemie. Stosowany w maskach do włosów przy łupieżu. Działa na skórę zmiękczająco. Celem zlikwidowania jego "ciężkości" można go mieszać z innym olejem roślinnym w proporcji 1:2.

Olej arganowy (argan oil) złoto maroka - pozyskiwany z nasion arganii żelaznej(argania spinosa), ciernistego drzewa rosnącego w Maroku. Zawiera prawie 100 substancji czynnych w tym pięć grup związków anty-kancerogennych. Bezbarwny olej chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, rewitalizuje, opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia elastyczność skóry, łagodzi objawy trądzika młodzieńczego, alergii, poparzeń słonecznych.

Olej z awokado (avocado oil) - zwany "olejem 7 witamin", ma orzechowy zapach, ciemno zielony kolor. Zawiera szereg witamin - A, B, E, K, PP, kwas palmitooleinowy, arachidonowy, linolowy, palmitynowy, skwalen, fosfolipidy. Dobrze wnika w naskórek. Ma działanie bakteriobójcze, łagodzące, promieniochronne, przeciwgrzybiczne. Regeneruje i dobrze wnika w naskórek. Nie powoduje powstawania zaskórników. Przeznaczony dla cery suchej dojrzałej, z egzemą i łuszczycą. Łagodzi podrażnienia po opalaniu. Wcierany w skórę głowy zapobiega puszeniu się włosów.
INCI: Persea Gratissima (Avocado) Seed Oil

Olej z nasion bawełny - wytłaczany z nasion bawełny drzewiastej. Zawiera 70 - 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (olejowy i linolowy), kwas palmitynowy, kwas stearynowy oraz witaminę E. Używany do produkcji mydeł.

Olej brzoskwiniowy - wytłaczany z nasion brzoskwini, zawiera kwas oleinowy(65%) i kwas linolenowy(25%). Wykorzystywany do produkcji kremów, mleczek, olejków do masażu, mydeł kosmetycznych.

Olej z calophyllum - aromatyczny, tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i brązowo-zielonym zabarwieniu, otrzymywany z owoców drzrewa o nazwie gumiak (calophyllum inophyllum), rosnącego w Indiach. Zawiera kwas olejowy(49%), kwas linolowy(21,3%), kwas palmitynowy(14,7%), kwas stearynowy(12%). Stosuje się go przy skórze trądzikowej i zanieczyszczonej. Ponadto łagodzi podrażnienia, wspomaga proces gojenia.

Olej canola - wytłaczany z rzepy olejnej brassica rappa. Zawiera 77% procent kwasu oleinowego. Posiada właściwości przeciwzapalne, chroni skórę przed stresem środowiskowym i oksydacyjnym. Stosowany w kosmetykach dla cer wrażliwych, w kosmetykach dla dzieci, w kosmtykach przeciwsłonecznych.

Olej z czarnej porzeczki - zawiera ponad 80% wielonasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwas GLA(omega-6) i kwas stearydynowy(omega-3), w fizjologicznie wybalansowanych proporcjach i stężeniach. Używany do leczenia egzem, wygładzania zmarszczek, nawilżania naskórka. Wykorzystywany do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.

Olej z czarnuszki - pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej (nigella sativa), zawiera 60% kwasu linolenowego.  Zawiera nigelon - związek czynny o właściwościach przeciwalergicznych.  Zalecany do skór alergicznych, z egzemą, trądzikowych. Olej z czarnuszki zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostaje zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach.

Olej czaulmugrowy - jasnożółty olej o delikatnym, egzotycznym zapachu. Pozyskiwany z znasion drzewa czaulmugra (hydnocarpus kurzii), zwanego uśpianem różnolistnym. Zawiera kwas olejowy(6%) i kwas palmitynowy(4%). Polecany do skóry trądzikowej, zanieczyszczonej, ponieważ wykazuje działanie antyseptyczne i ściągające. W medycynie naturalnej stosowany do leczenia trądu.

Olej z dzikiej róży - wytłaczany z nasion dzikiej róży(rosa canina). Zawiera kwas linolowy(41%), linolenowy(39%), witaminę E, karotenoidy. Chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się. NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) zawarte w oleju wbudowują się w struktury lipidowe naskórka.

Olej z emu - bardzo cenionym tłuszczem zwierzęcym jest olej z emu, strusia australijskiego Domaius novuehollandiae. Rdzenni mieszkańcy Australii Aborygeni używają tłuszczu emu już od tysięcy lat, aby chronić skórę przed promieniowaniem UV i zmiękczać ją oraz załagodzić bóle mięśniowe i stawów, oraz stany zapalne skóry. Aktualnie strusie są hodowane na specjalnych farmach, gdzie karmione są paszą niezawierającą pestycydów, insektycydów i enetlmintów(lekarstw używanych, by zniszczyć pasożyty układu pokarmowego). Wysoką zawartość kwasu oleinowego i linolowego sprawia, że olej z emu jest świetnym surowcem do produkcji kremów (przeciwzmarszczkowych), produktów do kąpieli, żeli pod prysznic, szamponów i mydeł medycznych. Kwas linolowy korzystnie wpływa na opuchnięcia, sztywność i stany zapalne stawów. Surowiec ten jest także gorąco polecany w przypadku wszelkiego typu oparzeń, ran i innych uszkodzeń skóry. Olej z emu nawilża skórę, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i chroni przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego, jest dobrze tolerowany nawet przez skórę bardzo wrażliwą.


Olej z nasion gąbczaka walcowatego(trukwa egipska) - bardzo bogaty w kwas linolowy(ok.60%). Kompozycja kwasów tłuszczowych w ludzkim łoju i w oleju z trukwy jest prawie identyczna, różnią się jedynie zawartością kwasu palmitooleinowego(trukwa zawiera go 80 razy mniej). Olej posiada doskonałe właściwości natłuszczające. Przywraca równowagę lipidową naskórka.

Olej jojoba - otrzymywany z orzeszków Simmondsia californica i Simondsia buxaceae.  Zawiera palmitynian cetylu(o właściwościach olbrotu), wyższe alkohole alifatyczne, fitosterole, witaminę E i F oraz skwalen. Wykazuje bardzo dużą odporność na jełczenie. Dzięki dużemu powinowactwu do tkanek ludzkich doskonale się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu, nie zatyka porów. Ma również właściwości natłuszczające i odżywcze, wzmacnia warstwę lipidową naskórka, chroni przed UV. Polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów.  Nadaje się do każdego typu cery, chroni od wiatru i zimna. Sprawdzi się przy schorzeniach reumatycznych wraz z olejami z dziurawca i arniki. Nie nadaje się jednak do masażu (za szybko się wchłania). Nie uczula. Można go stosować na skórę, włosy, paznokcie. Może być stosowany u niemowląt
INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil – Jojoba Oil, Jojoba Wax

Olej z kiełków pszenicy - otrzymywany z kiełków pszenicy zwyczajnej. Zawiera kwas oleinowy(28%), linolowy(44%), karoteny, witaminy A, D, B, C, składniki mineralne, błonnik, enzymy, fosfolipidy(lecytyna), fitoestrogeny. Polecany do skóry dojrzałej i wrażliwej. Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, nawilża, uelastycznia skórę, łagodzi podrażnienia.


Olej konopny - otrzymywany z nasion konopii siewnej(cannabis sativa) ma zabarwienie zielono-brązowe i lekko gorzki, korzenno-orzechowy zapach i smak. Zawiera kwas linolowy(54%), kwas alfa-linolenowy(17%), kwas gammalinolenowy(4%), kwas olejowy(13%), kwasy tłuszczowe nasycone(10%). Polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych. Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry. Stosuje się w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do olejków do ciała lub do masażu.

Olej z krokosza barwierskiego(kartaminowy) - zawiera kwas linolenowy(78%), kwas oleinowego(10-14%), kwas palmitynowy(6%), kwas stearynowy(2-3%), 0,5% kwas linolenowy(0,5%), kwasu arachinowy(0,5%), bogaty w witaminy E i A. Oczyszczony olej nie drażni skór, działa jako protektor przed promieniowaniem UV, zawiera antyoksydanty. Zalecany dla skór mieszanych i tłustych ze skłonnością do trądziku i przy skórze skłonnej do stanów zapalnych.

Olej z orzeszków kukui(aleurites moluccana) - wytłaczany z orzechów drzewa z rodziny wielomleczowatych rosnącego na Hawajach. Zawiera kwas linolowy(37%) i linolenowy(28%) i duże ilości witaminy E. Dobrze się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu, łagodzi podrażnienia, zmiękcza naskórek, odżywia skórę i zwiększa jej odporność na czynniki zewnętrzne. Polecany do skóry suchej i wrażliwej.


Olej kukurydziany - pozyskiwany z kukurydzy(zea mays) na dwa sposoby, poprzez ekstrakcję i wtedy posiada czeronawą barwę i tłoczenie na zimno o jasnożółtej barwie. Zawiera 55-65% kwasu linolowy(55-56%), kwas palmitynowy(12-14%) , kwas stearynowy(4%), 29% kwas olejowy(29%), dużą ilość witaminy E. Ze względu na swoje własności używany przy każdym typie skóry, polecany zarówno dla skóry tłustej, mieszanej, dojrzałej, jak i suchej, wrażliwej czy zmęczonej. Wykazuje właściwości odżywcze, uelastyczniające, łagodzące, poprawia mikrokrążenie w skórze.

wtorek, 28 stycznia 2014

Masła

Masło shea, masło karite, masło z masłosza,
INCI: Butyrospermum Parkii Butter

Otrzymywane z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka).

Właściwości:
·  zapobiega odparowywaniu wody z powierzchni
·  Zmiękcza i wygładza skórę i włosy, nadaje połysk
·  Wykazuje działanie regenerujące
·  Można użyć do ciała jak i włosów
·  Natłuszcza – dobre na zimowe mrozy i wiatry
·  Miękkie, topi się w kontakcie ze skórą
·  Surowe masło ma intensywny i dość nieprzyjemny zapach

Raczej nie zapycha choć zdarzają się takie przypadki.

Używam tego masełka do większości kremów lub samodzielnie na twarz i ręce (na noc - szczególnie zimą)




Masło kakaowe
INCI: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter
Masło to otrzymuje się z owoców kakaowca Theobroma cacao. Owoce po okresie dojrzewania są ścinane. W celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się kolejno procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a następnie tłoczenia. Pozostałość, wykorzystywana jest do produkcji kakao.

Właściwości:
·  natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające
·  jest biozgodne ze skórą człowieka,
·  nie powodują alergii kontaktowej
·  lanolina ułatwia przenikanie tego tłuszczu w głąb skóry.

Również bardzo dobre przy produkcji swoich kremów, jednak może zapychać niektóre cery (ja nie mam z nim problemów)



   Masło mango,
   INCI: Mangifera Indica (Mango) Seed Butter
(topi się w temperaturze 32-36 st.C)
Właściwości:
  • Masło mango ma działanie ochronne (emolient),
  • jest także naturalnym filtrem przeciw słonecznym
  • Przeciwdziała nadmiernemu wysuszeniu skóry i powstawaniu zmarszczek.
  • silnie nawilżające, chroni i odbudowuje naskórek,
  • wygładza i ujędrnia skórę.
  • Regeneruje i przywraca elastyczność.
  • do skóry suchej i bardzo suchej łagodzi zmiany łuszczycowe, egzemy itp.



   Olej kokosowy,
   INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Olej kokosowy tężeje w temperaturze poniżej 25°C i ma wtedy kolor biały. W postaci płynnej jest żółtawy. Olej posiada intensywny zapach kokosowy (tylko nierafinowany, surowy).

Właściwości:
·  czysty olej do ciała lub do masażu,
·  do bardzo suchej i pękającej skórzy, dojrzalej,
·  uszkodzonej przez słońce skóry,
·  przy atopowym zapaleniu skóry.
·  do pielęgnacji włosów suchych i łamliwych,
·  daje uczucie chłodu, uspokaja skórę nadmiernie podrażnioną i swędzącą
·  nawilża, natłuszcza, łagodzi
·  przeciwpróchnicze (pasta do zębów)

Ten olej sprawdzi się również w kuchni np. przy robieniu deserów - nada im dość intensywny kokosowy zapach.

U mnie idealnie spełnia swoją rolę na twarzy i na włosach. Włosy po zrobieniu maski z tego oleju są błyszczące, puszyste i nie przetłuszczają się tak szybko.




   Olej palmowy z miąższu
  INCI: Elaeis Guineensis (Palm) Oil

Olejowiec gwinejski, palma olejowa (
Elaeis guineensis), występuje dziko w zachodniej Afryce. z nasion i miąższu otrzymuje się olej palmowy.

Właściwości:
·  olej do ciała lub do masażu,
·  do kosmetyków przy bardzo suchej, dojrzalej, pękającej skórze.
·  Olej złotej palmy do leczenia chorób skóry, ran, nowotworów i reumatyzmu.
·  działa przeciwzapalnie, odżywczo, przeciwobrzękowo, łagodząco, oczyszczająco, przyśpiesza regenerację tkanek.
·  wpływ nawilżający, natłuszczający, uelastyczniający i wygładzający skórę.
·  naturalne antyoksydanty i wymiatacze wolnych rodników.

Dodawany jest do kosmetyków wysokiej jakości.



   Olej palmowy z nasion
   INCI: Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Oil

Tłuszcz z pestek otrzymuje się przez oddzielenie pestek od tłuszczowej owocni, po czym pestki rozbija się, wyjmuje z nich nasiona i suszy. ze zmielonych i podgrzanych nasion wyciska się tłuszcz.
Właściwości:
·  czysty olej do ciała lub do masażu,
·  dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej, dojrzalej, pękającej skórze.
·  Do produkcji mydeł metodą na gorąco i transparentnych.
·  twardość i trwałość. Mydła z dodatkiem tego oleju wspaniale się pienią i są śnieżno białe.
·  Wspaniały efekt daje wymieszanie oleju palmowego z kokosowym.
·  W celach pielęgnacyjnych 35% oleju palmowego w mydle jest wystarczające.




Olej Babassu,
INCI: Orbignya Cohune Seed Oil

Znajduje zastosowanie jako bazowy surowiec do produkcji maseł do masażu. Nadaje produktom właściwości zmiękczających, nawilżających oraz odbudowuje warstwę lipidową skóry, zalecane jest do produktów anty-aging. Olej uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion - orzechów brazylijskiej palmy Cohune.
Właściwości:
·   idealnie topi się na ludzkiej skórze i  łatwo w nią wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości.
·   Jest doskonałym emolientem, w kremach i mleczkach
·   spełnia także rolę stabilizującą emulsję,
·   zwiększa rozsmarowywalność produktu kosmetycznego
·   wnika w strukturę włosa i wygładza go, ułatwia rozczesywanie i zabezpiecza przed rozdwajaniem końcówek



Masło Cupuacu:
INCI: Theobroma Grandiflora Seed Butter
Uzyskiwane z owoców cupuacu, podobne do masla kakaowego, ale bardziej miękkie.
·        Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe,
·        Reguluje równowagę lipidów.
·        Do skóry suchej po mocnych żelach do mycia twarzy
·        Zawiera proteiny i tłuszcze,
·        łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia
·        Natłuszcza suche skórki, odżywia skórę
·        Można stosować na włosy – odżywki do włosów wysokoporowatych.
·        Emoilient – skóra gładsza i jedwabista, zatrzymuje wodę
·        Składniki aktywne lepiej wchłaniają się dzięki temu składnikowi

·        Zawiera naturalne emulgatory, można zrobic balsam

czwartek, 12 grudnia 2013

Szkodliwe substancje w kosmetykach drogeryjnych.

  • Formaldehyd

Formaldehydy były pierwszą substancją konserwującą stosowaną w kosmetykach. I choć podejrzewana jest o wywoływanie raka nadal można stosować ją w kosmetykach. Ponad to formaldehydy są składnikiem wielu innych produktów, często ma ona swoje zastosowanie w klejach, żywicach lakierniczych.

Formaldehyd jest już w niewielkich ilościach bardzo skutecznie konserwuje produkt.
Jednakże jest to substancja podejrzana o wywoływanie raka, uważana za silny alergen oraz już w niewielkich ilościach powoduje podrażnienie błon śluzowych i starzenie skóry.
W lakierach do paznokci nadal używana jest żywica, w której znajduje się formaldehyd. Może ona wywoływać wypryski na twarzy lub szyi, w miejscach, gdzie nieświadomie dotykane są przez paznokcie.
W prawie chemicznym formaldehyd jest sklasyfikowany jako substancja o działaniu karcerogennym kategorii trzeciej. 

Prawo dopuszcza stosowanie formaldehydu tylko w ściśle określonej koncentracji:
- lakiery do paznokci mogą zawierać 5% tej substancji,
- jako środek konserwujący może być tylko 0,2 częścią produktu końcowego,
- w środkach do pielęgnacji jamy ustnej tylko 0,1%.
Jeżeli koncentracja formaldehydu w produkcie końcowym przekroczy 0,05 %, wówczas musi to zostać odnotowane na etykietce produktu informacją "zawiera formaldehyd". 


  •  Parabeny

Parabeny , jako środek konserwujący nie są całkowicie bezpieczne. W 2004 roku brytyjscy naukowcy w próbkach tkanek pacjentek chorujących na raka piersi, odkryli ślady parabenów. Do szerszego grona odbiorców wiadomość ta dotarła jako sensacja, że parabeny w dezodorantach powodują raka.
Niemieckie Towarzystwo Walki z Rakiem w takiej sytuacji ostrzegało przed stosowaniem dezodorantów, a skład których wchodzi ta substancja. Powodem było odkrycie, że parabeny zachowują się podobnie, jak żeński hormon estrogen, co może powodować niekontrolowany przyrost tkanki piersiowej.
Prawdą jednak jest jedynie, że w pierwszych badaniach nad hormonalnym działaniem parabenów udowodniono ich niewielkie działanie estrogenne. Najsilniejsze takie efekty wykazywał Butylparaben, a Methylparaben, najczęściej stosowany w kosmetykach, najmniejsze.

  

  • Parafina i inne substancje uzyskiwane z ropy naftowej
Najprościej i najtaniej dla przemysłu kosmetycznego jest stosowanie substancji syntetycznych, takich jak parafina. Wytwarzane są one na ogół z resztek, które zostają po destylacji ropy naftowej.
Dla ludzkiego ciała są to substancje obce. Nasz organizm nie potrafi ich przetworzyć i wydalić, ponieważ nie rozkładają się one biologicznie. Pozostają więc już na stałe w naszym organizmie zmagazynowane.
Badania na zwierzętach udowodniły, że substancje te zatrzymują się przede wszystkim w wątrobie, nerkach i węzłach chłonnych.

Najbardziej szkodliwe oleje mineralne nie powinny być wchłaniane przez nasz organizm w dawce większej jak 0,01 miligrama na kilogram masy ciała. A więc kto wielokrotnie w ciągu dnia używa szminki lub balsamów pielęgnujących do ust, ten może bardzo szybko te wartości przekroczyć.
Jednak dla producentów kosmetyków nie było problemu, aby zakwestionowane substancje zastąpić nowymi. Aktualnie istnieje tysiące olejów mineralnych, ale tylko niewielka ich część została oceniona. Pewne jest i to jest ważne dla wszystkich substancji pochodnych od ropy naftowej – dla organizmów żywych są one chemią.
Wg rozporządzenia Unii Europejskiej o substancjach szkodliwych, wszystkie substancje w skład których wchodzi więcej niż 10% parafiny, muszą być oznaczone informacją o tym, jeżeli substancje te będą połykane. Niestety przy kosmetykach ten obowiązek nie istnieje.

 

  • Silikony

Silikon powstaje z krzemu i tlenu i nie ulega biodegradacji.

Stosowanie odżywek i szamponów z silikonami przynosi naprawdę szybkie rezultaty- włosy wydają się być bardziej błyszczące, nawilżone i zdrowe. Jednak większość silikonów nie rozpuszcza się w wodzie i można je usunąć, stosując wyłącznie silnie oczyszczające szampony, które jednocześnie bardzo wysuszają zarówno włosy jak i skórę głowy. Brzmi jak błędne koło?

Takie rozwiązanie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów w postaci zawsze lśniących, zdrowych włosów. Obciążone silikonami włosy staną się mocno przyklapnięte i trudne do ułożenia, a składniki nawilżające i odżywcze nie będą miały szansy przedostać się w ich strukturę. Dodatkowo, jak wyjaśnia Katarzyna Budka, ambasador marki Brocato w Polsce: „często zdarza się, że substancje te utrudniają koloryzację. Pigmenty koloru nie mogą „przebić” się przez silikonową barierę do włosa, co skutecznie uniemożliwia wysoką jakość koloryzacji. Po prostu nie jesteśmy zadowolone z nowego koloru włosów, bo nie wygląda on tak, jakbyśmy sobie tego życzyły.”

Umownie możemy podzielić silikony na te "gorsze" i "lepsze". Do tzw. „bardziej przyjaznych” silikonów możemy zaliczyć np. łatwy do usunięcia, rozpuszczalny w wodzie dimethicone copolyol lub silikony, które posiadają PEG/PPG w nazwie. Istnieją również silikony nierozpuszczalne w wodzie, jednak dające się łatwo usunąć przy pomocy łagodnego szamponu, są to np. dimethicone lub dimethiconol. Natomiast chcąc pozbyć się tzw. silikonów „trudnych” jak np. simethicone, trimethicone lub cyclomethicone, musimy zastosować specjalistyczne szampony intensywnie oczyszczające z silnymi detergentami.


  • Sodium Lauryl Sulfate – SLS, Sodium Laureth Sulfate – SLES
SLS i SLES  to tanie detergenty syntetyczne, stosowane od dawna w przemyśle do odtłuszczania i mycia urządzeń oraz pomieszczeń. Możemy je znaleźć w praktycznie każdym szamponie, żelu myjącym, czy płynie do kąpieli.  Są to prawdopodobnie najbardziej niebezpieczne ze składników stosowanych w pielęgnacji skóry i produktach do pielęgnacji włosów. 
To związki chemiczne powodujące lepsze pienienie się produktu, do którego są dodawane. Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Przyczyniają się do powstawania plam, guzków zapalnych i cyst ropnych (w tym prosaków). Szczególnie szkodliwie działają na skórę dzieci, niemowląt oraz na skórę w okolicach narządów płciowych.
Badania na University Medical College of Georgia, wskazały, że SLS po wniknięciu do organizmu, kumuluje się w tkankach. Badanie pokazało również, że SLS dostając sie do oczu małych dzieci może powodować ich uszkodzenie, a u osób dorosłych rozwój zaćmy.
SLS jest szkodliwy dla skóry i włosów. Niezależnie od źródła z jakiego podchodzi, jest to drażniący, agresywny detergent stosowany z powodzeniem w chemii gos­po­dar­czej i przemysłowej. Czyści przez niszczenie warstwy lipidowej  skóry i przez to działa wysuszająco, co przy cerze trądzikowej może powodować nadmierne tłuszczenie się skóry, która ”broni się” wydzielając łój. Otrzymuje się w ten sposób skutek odwrotny do zamierzonego.

Jego obecność w szamponach jest przyczyną powstawania łupieżu, swędzenia skóry głowy oraz łamliwości i wypadania wło­sów. SLS ma silne właściwości uczulające i drażniące. W jamie ustnej może powodować owrzodzenia.
Warto czytać składy kosmetyków i unikać kupowania tych zawierających SLS lub SLES. Największy problem stanowi znalezienie w marketach szamponu lub żelu pod prysznic, bez takowych związków.
Zarówno SLS jak i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być zanieczyszczone rako­twórczym dioksanem (dioxane) o dzia­ła­niu muta­gennym



  • Chemiczne filtry UV
Filtry UV i inne środki chroniące przed promieniowaniem słonecznym są dla nas ważne, gdyż chronią nas przed zachorowaniem na raka skóry. Jednakże niektóre chemiczne filtry UV są podejrzewane o działanie na nasz organizm, jak hormony.
Zostało to udowodnione w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, jak również wpływ syntetyków na rozwój seksualny i rozmnażanie.

Parę statystycznych liczb, które dotyczą wpływu syntetycznych filtrów UV na jakość naszego zdrowia: między 1939 a 1990 rokiem gęstość spermy u mężczyzn zmniejszyła się o 50 %,a w Anglii między 1972 a 1997 rokiem zachorowanie na raka jądra podwoiło się.
Od lat dyskutowany jest również związek między działaniem hormonalnym niektórych związków chemicznych a zachorowaniem kobiet na raka piersi lub raka podbrzusza.

Kobieta w ciąży lub matka karmiąca przekazuje dalej do organizmu swojego dziecka substancje szkodliwe, co może mieć wpływ na jego rozwój umysłowy i zachowanie.
Niski poziom inteligencji i problemy z czytaniem spotkano u dzieci, których matki w czasie ciąży były narażone na dużą koncentrację PCB (polichlorowane bifenyle).
Naukowcy są również zatroskani tym, że okres dojrzewania młodzieży występuje coraz wcześniej. I tak np. u dziewcząt z Puerto Rico , które miały kontakt z dużymi ilościami ftalatów, już w wieku 8 lat rozwijają się piersi i bardzo wcześnie występuje u nich pierwsza menstruacja.

Substancje, które, w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, wykazały, że już niewielkie ich ilości w kosmetykach powodują działanie hormonalne: 4-Methylbenzylidencamphor (4 MBC), 3-Benzylidencamphor (3 BC), Octyl-Methoxycinnamate (OCM), Benzophenone-3 (Oxybenzon), Homosalate (Homomenthylsalicylat – HMS), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA).
Ponadto dwie z tych substancji (OMC, 4MBC) wykazały wpływ na ksztaltowanie i rozwój hormonu tarczycy i tym samym ograniczały funkcjonowanie tegoż organu.
Jednakże jeszcze nie do końca wiadomo jakie skutki ma na zdrowie człowieka stosowanie preparatów zawierających te substancje.
Naukowcy zajmujący się tymi badaniami jednak przestrzegają kobiety, które chcą mieć dzieci, są w ciąży lub karmią piersią, aby nie stosowały długotrwale balsamów, kremów lub spreyów, które zawierają syntetyczne filtry UV.
Alternatywą są preparaty z mineralnymi substancjami: Titandioxid lub Zinkoxid.

Hormonalne działanie syntetycznych UV filtrów, to nie jedyny problem związany z ich używaniem.
Są one również najczęstszym powodem fotoalergicznej egzemy kontaktowej.
Chemiczna reakcja promieni UV z chemicznymi substancjami znajdującymi się na ciele powoduje, że delikatna skóra reaguje zaczerwienieniem, powstawaniem bąbelków lub nawet pęcherzów.
Najczęściej do fotoalergicznych reakcji doprowadza kombinacja substancji 4 MBC z Butyl-Methoxydibenzoylmethane (BM-DBM) i sam filtr OMC.
Ale dzięki deklaracji skłladu na opakowaniu można się uchronić przed nieporządanym działaniem kosmetyku przeciwsłonecznego.
 

 

  • emulgatory - glikole polietylenowe (PEG) i glikole polipropylenowe (PPG)

W kosmetykach substancje te używane są jako emulgatory, które łączą tłuszcz i wodę w jednolitą masę. Ale mogą być również stosowane jako substancje myjące.
Znaleźć je można w wielu szamponach, kremach, kosmetykach kolorowych, pastach do zębów i sprayach do włosów.

Do produkcji PEG i PPG używany jest bardzo mocno szkodliwy gaz Ethylenoxid, który uchodzi za substancję rakotwórczą, a także uszkadzają strukturę genetyczną komórek.
Glikole polietylenowe i polipropylenowe mogą równie‑ transportować najrozmaitsze substancje do naszego organizmu, gdyż powodują, że nasza skóra staje się bardziej przepuszczalna.
A w składzie wielu kosmetyków znajdują się także inne szkodliwe substancje: np. zapachowe, które powodują alergie, organiczne związki chlorowe i formaldehydy. A więc w połączeniu z politlenkiem etylenu jest im łatwiej wedrzeć się do naszego organizmu narządzić wielu szkód.

I co warto dodać, to to, że politlenek etylenu można zupełnie zastąpić wartościowymi, ekologicznymi i zdrowymi emulgatorami i tensydami uzyskanymi z kwasów tłuszczowych i cukrów.

Przykłady PEG i PPG:
- wszystkie substancje z przedrostkiem w nazwie PEG i PPG,
- Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer
- Aluminium Chlorochydrate
- Aluminium Chlorochydrex
- Ammonium Laureth Sulfate
- Ceteareth
- Ceteth-1, -20
- Disodium Laureth Sulfosuccinate
- Glycereth-7
- Glycereth-7 Benzoate
- Glycereth-5 Lactate
- Glycereth-26 Phosphate
- Glyceteth-20 Stearate
- Glycereth-7 Triacetate
- Laureth-2, -3, -4, -7
- Laureth-5 Carboxylic Acid
- Laureth-8-Phosphate
- Lauryl Methyl Gluceth-10 Hydroxypropyldimonium Chloride
- Magnesium Laureth Sulfate = Magnesium Laureth-8 Sulfate
- Magnesium Oleth Sulfate
- Methyl Gluceth-10 i -20
- Myreth-4
- Myreth-3 Myristate
- Oleth-4
- Oleth-3 Phosphate
- Poloxamer 124, 184, 188, 407
- Poloxamine,Polysorbate 20, 60, 80
- Sodium Myreth Sulfate,Steareth-2, -21 i inne liczby
- Trideceth-12 i inne liczby
- Triceteareth-4 Phosphate
- Trilaureth-4 Phosphate



 źródło: http://www.zdrowe-kosmetyki.pl